Vaipanvaihto.fi blogi Vieraskynä

Vieraskynä – Pienten lasten kanssa liikkeellä: hankintoja ja vinkkejä

30.01.2020

Uusi vuosi on startannut myös vaipanvaihto.fi:ssä ja olemme miettineet, mitä teemme tänä vuonna toisin. Olemme pohtineet, kuinka voisimme vielä enemmän auttaa kaikkia pienten lasten kanssa liikkuvia ja heidän kanssaan pikkulapsiarkea eläviä. Ja kuinka voisimme auttaa tekemään siitä menosta vieläkin helpompaa ja rennompaa ja sitä kautta myös iloisempaa ja nautinnollisempaa kaikille.

Meillä vaipanvaihto.fi:n matkassa mukana on aina kulkenut arvot, joiden kautta on ollut helppo peilata tekemistämme. Arvomme ovat toisten auttaminen (vaipanvaihto.fi on luotu helpottamaan pienten lasten kanssa liikkuvia), ilolla tekeminen sekä vastuullisuus. Vastuullisuus on erityisen tärkeää meille ja haluammekin tulevaisuudessa nostaa sitä vielä enemmän esille kaikissa julkaisuissamme, niin kuin myös tässäkin tekstissä.

Jotta pienten lasten kanssa liikkuminen paikasta A paikkaan B ja välillä C:hen poiketen olisi helpompaa, sitä varten on usein tehtävä hankintoja. Olen listannut mielestäni tärkeimmät top 4 -varusteet ja vinkit niihin, jotta ei päätyisi hankkimaan mitään sellaista, joka joutuisi sittenkin nurkkaan pölyyntymään. Tämä blogiteksti on tarkoitettu erityisesti juuri vanhemmiksi tuleville tai miksei myös inspiraatioksi ja iloksi jo ruuhkavuosia eläville sekä kaikkien pienten lasten kanssa liikkuville – olkaapa hyvät.

1. Lastenvaunut

Lastenvaunut ovat se kallein hankinta ja niitä tarvitaan yleensä myös päivittäin, joten niiden hankintaan käytetään aikaa ja rahaa. Listasin muutamia ideoita, miten löytää omiin tarpeisiinsa juurikin se oikea menopeli. Lastenvaunuja nimittäin löytyy vähintään yhtä monta erilaista kuin on käyttäjiäkin, ja jokaisella meistä on ne omat tarpeemme ja toiveemme.

Kuva saatu käyttöön: Ora.fi

Kysyimme myös sivustomme käyttäjiltä ja sosiaalisen median seuraajiltamme, miten he ovat löytäneet itselleen juuri ne oikeat hankinnat koskien pienten lasten kanssa liikkumista. Lastenvaunujen osalta saimmekin vastauksia, että useat ovat löytäneet omansa testaillessaan niitä lastentarvikeliikkeissä. Tämä onkin hyvä tapa saada asiantuntijoilta vinkkejä ja ehdotuksia, mitkä vaunut sopisivat juuri omiin tarpeisiin ja päästä vielä kokeilemaan niitä ihan konkreettisesti. Lastentarvikeliikkeistä ei kuitenkaan välttämättä löydy kaikkia merkkejä ja malleja testattavaksi.

Kuva saatu käyttöön: Ora.fi

Toinen vinkki lastenrattaiden hankinnassa on myös kysyä suosituksia muilta käyttäjiltä. Facebookista löytyy esimerkiksi ryhmä, Lastenvaunuhullut, jonka jäseniltä kysyttäessä tulee pienempiinkin vaunujen yksityiskohtiin liittyen vastauksia. Minulle vastaan tuli myös suosituksia mietittäessä ryhmä Oramamat. Tämä suomalaisten Ora-vaunujen käyttäjäryhmä on valmis antamaan konkreettisia vastauksia ja heidän kanssaan voi myös sopia treffit, jolloin Ora-vaunuja pääsee testaamaan esimerkiksi ulkona. Oramamoja löytyy useilta paikkakunnilta ja voit kysyä Oralta itseäsi lähinnä olevan käyttäjän. Meille vaipanvaihto.fi:ssä Ora-vaunut eivät ole olleet niinkään tuttu juttu, vaan olemme löytäneet ne vasta pikkulapsiarjen aikana. Suomalaisista Ora-vaunuista voin vain todeta, että ne ovat mielestäni vastuullisimmasta päästä – kotimaiset lastenvaunut, jotka eivät sisällä terveydelle haitallisia kemikaaleja. Mitkä lastenvaunut ovat sinusta vastuullisimmasta päästä ja miksi?

Lastenvaunujen hankinnassa voi myös miettiä, voisiko niitä vuokrata testiin ennen varsinaista ostopäätöstä. Kinspiring-palvelusta löytyy myös monenlaisia lastenvaunuja, joita voi tosiaan vuokrata ja samalla kuulla omistajaltaan suosituksia ja käyttökokemuksia niistä. Matkarattaita ei myöskään tarvitse välttämättä ostaa omaksi, jos käyttö on suhteellisen vähäistä, vaan ne voi vuokrata Kinspiring-palvelusta aina tarvittaessa.

2. Kantoliina

Joskus pienen lapsen liikuttamiseen paikasta toiseen voi olla kätevämpää hankkia kantoliina, -reppu tai rinkka. Itse olen kokenut, että meillä trikoinen kantoliina on toiminut parhaiten pienimmän vauva-ajan aikana. Kantoreppu tuli kuvioihin vähän myöhemmin. Metsäretkillä ja pidemmillä ulkoilureissuilla taas olemme käyttäneet kantorikkaa. Miten teidän perheessä nämä toimivat parhaiten?

Kuva: Meri Pistokoski/Kantoliinayhdistys ry

Kantoliinailuun ja sen oikeanlaisen valintaan sekä sidontatapoihin saa apua parhaiten Kantoliinayhdistys ry:ltä. Tätäkin juttua varten he vastasivat heti tiedusteluihini – kiitos siis Heidi Laghrissi Kantoliinayhdistys Ry:stä. Täältä löytyy myös heidän päivittyvä listansa eri vuokrauspisteistä ja tukihenkilöiden sijainneista. Lisäksi lähes joka viikko jossain päin Suomea järjestetään kantovälinetreffejä, joista voi saada apua kantamiseen ja tietenkin vertaistukea. Näistä treffeistä saa parhaiten tietoa seuraamalla Kantoliinayhdistys Ry:n Facebook- ja Instagram-sivuja. Heiltä löytyy myös paikkakuntakohtaisia sivustoja. Ja tiesitkö, että apua heiltä saa ilman jäseneksi liittymistäkin, mutta jäsenenä tuet tällaisen toiminnan jatkumisen myös tulevaisuudessa.

3. Kantoreppu

Meillä kantoreppu on ollut mukana esimerkiksi pidemmillä ulkomaanmatkoilla. Olemme valinneet mukaan kantorepun liinan sijaan, koska olemme kokeneet, että sen saa puettua nopeammin ahtaammissakin paikoissa päälle ja sen pieniin taskuihin saa liikkeellä tarvittavia juttuja kätevästi. Kantoreppu on toiminut meillä mielestäni paremmin myös ulkovaatteiden kanssa.

Kuva: Pexels

Kantoreppuja pystyy myös hyvin vuokraamaan ennemmin kuin ostamaan, jos niiden käyttö on vähäisempää. Ipanaisella on myös erityisen hienosti rakennettu Kiertotuote-palvelu, jossa Tula-merkkisestä kantorepusta saa rahaa myydessään sen Ipanaiselle. Tähän palveluun voit tutustua lisää täältä.

4. Kantorinkka

Kantorinkka on näistä kolmesta se järein, kuten rinkka sanana jo kertookin. Meidän perheen isä kokee myös, että sen kanssa on mukavampaa kantaa lasta pidemmilläkin retkillä verrattuna esimerkiksi kantoreppuun. Meillä rinkassa kulkee mukana matkaeväiden lisäksi varavaatteita. Meillä on myös aina mukana ensiapupakkaus. Olemme olleet varsin tyytyväisiä omaamme, joka on kylläkin ostettu uutena, mutta uskomme, että sille on käyttöä paljon meidän perheen ulkoiluissa. Halusimme panostaa hyvään laatuun ja uskomme, että voimme myydä sen hyvin pidettynä taas eteenpäin esimerkiksi Tori.fi:ssä, josta voi yrittää metsästää itselleen käytettyä kantorinkkaa.

Kuva: Pexels

Löytyykö sinulta vielä lisää vinkkejä näihin hankintoihin liittyen? Miten te olette huomioineet vastuullisuutta näiden tavaroiden hankinnoissa? Jaa vinkkisi tämän blogin kommenttikenttään, niin saamme ne kaikkien tietoon. Kivoja liikkumishetkiä pienten kanssa kaikille,

Birgitta

Kannattaa lukea myös

Kommentit

Kommentoi