Kohteessa

Kohteessa: Annantalon hoitohuoneissa myös taidenäyttely on mahdollista

01.02.2019

Kulttuuri- ja taidetalo Annantalo Helsingin keskustassa tarjoaa monipuolisesti mm. erilaisia taidekursseja ja -elämyksiä lapsiperheille. Usein pihalla onkin useammat kymmenet lastenvaunut tai -rattaat samaan aikaan parkissa ja sisällä kaikuu innostuneet lasten äänet. Historiallisesti upeassa miljöössä on värikäs ja kodikas tunnelma ja alakerran Skidilä-kahvilasta leijuu nenään tuore pullan tuoksu. Tänne tullaan tosiaan viihtymään kaikilla aisteilla!

Kuva: Annantalo

Kuva: Annantalo

Kuva: Annantalo

Lapsikävijöiden paljoudesta johtuen alakerran ainoa hoitohuone inva-wc:n yhteydessä ruuhkautui aiemmin usein ja oli toiminnallisuuksiltaan puutteellinen. Mm. ainoana roskiksena toimi avoroskis, josta käytettyjen vaippojen haju pääsi leviämään koko tilaan. Samoin potat ja korokkeet olivat kuluneita ja tilasta puuttui se leikkisyys ja inspiraatio, jota Annantalo muuten huokui. Niinpä Vaipanvaihto.fi-tiimimme sai alkuvuoden projektikseen muokata hoitohuonetta ja viereisiä wc-tiloja viihtyisämmiksi ja toimivimmaksi. Tässä myös muutama kuva lähtötilanteesta.

Projektin suunnittelussa otettiin vahvasti teemaksi asiakaslähtöisyys. Vaipanvaihto.fi:n somekanavissa käynnistettiin kilpailu asiakkaille, jossa kysyttiin heidän toiveitaan ja ideoitaan muutokseen. Näistä vastauksista poimimme toteutukseen useamman idean, mm. taiteen tuomisen myös näihin tiloihin. Myös pyörätuolilla liikkuvien asiakkaiden mielipiteitä ja näkökulmia kartoitettiin, koska hoitohuone on inva-wc:n yhteydessä. Kokonaisuuden piti olla mahdollisimman toimiva kummallekin asiakasryhmälle. Vaipanvaihto.fi-tiimimme mietti juuri kyseiseen tilaan sopivia toiminnallisia parannuksia nimenomaan vaipanvaihtajan näkökulmasta. Halusimme parantaa myös viereisten wc:iden varustelutasoa ja helpottaa ruuhkaisten aikojen vaipanvaihtomahdollisuuksia. Lisäksi projektissa halusimme tuoda esiin kierrätysarvoja. Emme siis halunneet laittaa kaikkea uusiksi, vaan halusimme tuunata jo olemassa olevasta paremmin toimivaa.

Hoitohuoneessa sekä kahdessa wc-tilassa oli jo olemassa upeat seinäkaakelit, jotka oli toteutettu aiemmin Annantalon taideryhmien voimin. Näistä kaakeleista nappasimme teemat, joiden ympärille aloimme rakentaa kokonaisuuksia. Hoitohuoneen kaakeleissa oli nähtävissä historian havinaa: luolamaalausten tyyppisiä sekä graafisia kuvioita, joka vei meidän ajatukset alkuasukkaiden ja sateentekijöiden pariin. Keskimmäisen wc:n kaakeleissa sukellettiin valtameren syvyyksiin kalojen ja muiden merenelävien sekaan ja kolmannen wc:n kaakeleissa oli nähtävissä värikäs ja leikkisä roolipeli, joka koostui erilaisista ihmisistä, olioista ja heidän vaatteistaan. Lähdimme vahvistamaan näitä teemoja ja niiden värimaailmoja uudistuksessa. Sillä miksei vaipanvaihto- tai vessakäyntikin voisi olla miellyttävä taide-elämys?

Isoimmassa hoitohuoneessa seinällä jo olleen puisen hoitotason jätimme paikoilleen ja toimme siihen freesiyttä uudella, helposti puhdistettavalla hoitoalustalla. Toimme myös luonnollisen puhdistussuihkeen alustan pyyhkimistä tai vaikkapa potan siistimistä varten. Hoitotason viereen toimme lisää naulakoita hoitolaukun tai päällysvaatteiden ripustamista varten. Myös tiivis ja hajuton vaipparoskis lisättiin hoitotason välittömään läheisyyteen, jolloin se on käytettävissä näppärästi jalkapolkimen avulla, käsiä lapsesta irrottamatta. Roskis palvelee myös wc:n käyttäjää tarvittaessa. Uudet Luman kierrätettävästä muovista valmistetut potta, supistaja ja koroke nostettiin seinälle koukkuihin hoitotason alle, jolloin lattiatila pysyy siistinä ja helppokulkuisena myös pyörätuolia käyttävälle.

Ajattelimme myös vaipanvaihtohetkessä mahdollisesti mukana olevaa taaperoa tai vanhempaa lasta ja lisäsimme hoitotason vastakkaiselle seinälle puisen aktiviteettilelun. Tällöin isompi lapsi voi leikkiä vaipanvaihdon ajan “poissa jaloista” ja vanhempi voi keskittyä pelkästään vaipanvaihtoon. Tämä toive tuli ilmi myös asiakaskyselyssä. Vauvan huomion hoitopöydällä kiinnittää katosta roikkuva taide, joka toimii mobilen tavoin. Ihanana lisänä kierrätysteemaan kiinnitimme myös hoitotason viereen korin, johon voi jättää itselle jo tarpeettomiksi käyneet (esim. liian pienet) vaipat ja näin ollen mahdollisesti pelastaa päivän toiselta vaihtajalta, jolta varavaipat ovat päässeet loppumaan. Huippua, eikö? Myös tätä toivottiin asiakaskyselyssa ennen projektia.

Taidetta varten kiinnitimme kattoon useita Laa Laa Livingin valkoisia seinäristikoita, joihin on helppo ripustaa erilaisia teoksia s-koukkujen avulla.Tämä mahdollistaa vaihtuvan taidenäyttelyn! Tarkoitus on, että tulevaisuudessa hoitohuone- ja wc-tiloissa nähdään Annantalon taideryhmien upeita teoksia. Nyt kattoon tuotiin huoneen teeman hengessä luonnonmateriaalina sisal-köyttä ja sinisiä kierrätyskartongista tehtyjä sadepisaroita roikkumaan. Sama luonnonmateriaali ja sateentekijä-teema näkyy huoneessa mm. pisaran mallisissa naulakoissa, aktivitettilelussa ja punotussa vaippakorissa. Katosta ripustettava taide tuo tähän korkeaan tilaan viihtyisyyttä ja mielenkiintoa. Tiloissa voi siis viettää niin isommat kuin pienemmätkin asiakkaat pidemmänkin hetken taiteesta nauttien.

Keskimmäiseen, merihenkiseen wc-tilaan halusimme lisätä toisen hoitotason ruuhka-aikoja helpottamaan. Kompaktiin tilaan valitsimme TimKidin valkoisen seinälle kiinnitettävän hoitotason, jossa on raikas sininen ja helposti puhdistettava hoitoalusta, joka pysyy napakasti paikoillaan. Lisäsimme myös ripustuskoukkuja merellisissä väreissä, Luman ihanat turkoosit wc-tuotteet seinälle ripustettuina, sinisen vaipparoskiksen sekä kattotaiteelle ritilän, josta ripustimme origamiveneitä hoitotason yläpuolelle. Lisäksi asensimme käsipaperitelineet käsipyyheautomaattien rinnalle (tämän teimme kumpaankin vessaan), jotta pottavahingot tai muut paperia vaativat toimenpiteet sujuvat myös ilman ongelmia.

 

Reunimmaiseen Roolileikki-teemaiseen wc:hen emme lisänneet hoitatasoa, mutta tilaan tuotiin Luman suloiset pinkit wc-tuotteet, uusia värikkäitä koukkuja, kirkkaanpunainen roskis hygieniatuotteille sekä tietenkin taidetta kattoon tännekin. Ihana monivärinen mobile on Annantalon taideryhmän tuotos mobilekurssilta. Se oli kuin piste iin päälle herkullisen väriseen tilaan!

Pyrimme kierrätyshengessä uudelleenkäyttämään suurta osaa jo olemassa olevista varusteista. Käytimme mm. vanhoja vaatekoukkuja wc-tuotteiden ja vaippakorin ripustamiseen, fixasimme jo olemassa olevia infokylttejä pirteämmiksi ja veimme vanhat potat ja korokkeet yläkerran vessoihin jatkokäyttöön. Yksi epäkohta jäi vielä Annantalon itsensä kunnostettavaksi ja sen oli valaistus, johon me emme voineet tällä kertaa kajota muuten kuin vaihtamalla polttimot. Toivottavasti jokaiseen tilaan saadaan tulevaisuudessa lisää kodikasta ja kylmempää valoa ja lisää valaisimia, jotta upeat tilat ja taide pääsevät oikeuksiinsa.

Joko sinä olet vieraillut uudistetuissa hoitohuoneissa?

– Kati

Kannattaa lukea myös

Kommentit

Kommentoi