Turistimutsina Tampereella

23.06.2018

Tiesitkö, että matkustus vaunujen tai rattaiden kanssa lähijunassa on ilmaista? Päiväretki Helsingistä siis vaikkapa Lahteen tai Tampereelle saakka onkin mainio ja edullinen vaihtoehto kesäpäivän seikkailulle! Vaikka minimme onkin melko tottunut junamatkustaja, on pidemmillä matkoilla aina oma jännittävä tunnelmansa.

Matkamme määränpää oli tällä kertaa Tampere ja matkaseurueemme koostui neljästä äidistä ja kuudesta 1-5-vuotiaasta lapsesta. Etenkin aamun junassa oli hyvin tilaa: kaikkien rattaat saatiin mahtumaan eteisiin ja pääsimme ongelmitta istumaan samaan vaunuun. Kun mukaan pakatut aamupalaeväät oli nautittu ja lapset täynnä energiaa, muistutti lähijunan vaunu ajoittain melkein sirkusvaunua – ääntä ja touhua riitti. Onneksi harvalukuiset kanssamatkustajat eivät olleet tästä pahoillaan ja liittyipä ilakoivan lapsikatraamme seuraan myös yksi rohkea pikkutyttökin äiteineen.

Matka vierähti hyvässä seurassa yllättävän nopeasti. Ainoana miinuksena lähijunalla matkustamisessa koen vaipanvaihdon hankaluuden. Seurueessamme ei tällä kertaa ollut mukana vauvoja, joten hoitotason puute ei sinänsä ollut ongelma, mutta myös vilkkaan taaperon kanssa yhteistyö heiluvan junan varusteettomassa wc:ssä on aika hermoja kiristävää. Junassa, jossa matkustimme, oli wc myös valitettavan törkyisessä kunnossa jo aamuvarhain. Olisipa huikeaa, jos jatkossa myös lähijunista löytyisi seinästä avautuvat hoitotasot, potta tai supistaja, desinfiointiainetta ja tilava roskis. Hätä kun voi yllättää myös lähijunassa.

Halusimme nauttia aurinkoisesta päivästä mahdollisimman paljon ulkona, joten ensimmäinen kohteemme perille päästyä oli Koskipuistossa sijaitseva Pikku Kakkosen leikkipuisto. Kaikille avoin, iso aidattu leikkialue tarjosi monipuoliset mahdollisuudet kaikenikäisille leikkijöille. Oli keinuja, liukumäkiä, hiekkalaatikkoalue, junia, autoja, kiipeilymahdollisuuksia jne. Ja tietenkin Pikku Kakkosesta tuttuja hahmoja. Puisto on suunniteltu niin, että se jakautuu kahteen erilaiseen teemaan ja isojen ja pienten lastenleikkialueet on sijoiteltu hieman erilleen. Puisto on kuulemma kaunis myös pimeänä vuodenaikana, jolloin se on valaistu teeman hengessä. Tämä on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde uudelleenkin!

(Karttakuva: Tampereen kaupunki)

Puiston laidalla oli myös sympaattinen kesäkioski, josta leijaili huumaava korvapuustin tuoksu. Kioskista sai kahvin ja tuoreen pullan lisäksi mm. jäätelöä ja erilaisia juomia. Puiston toiselta laidalta löytyi myös wc-koppi, mutta kakkavaipan vaihto onnistuu tarvittaessa näppärämmin esim. viereisen Scandic Koskipuisto -hotellin hoitopöydällä tai pienen matkan päässä sijaitsevan Stockmannin hoitohuoneessa. Stockmannin 3. kerroksen tummanpuhuva hoitohuone oli siisti, mutta valitettavan ahdas rattaiden käyttäjälle.

Puiston jälkeen lounastimme kauppakeskus Ratinassa, jonka 3. kerroksesta löytyi ravintoloiden lisäksi mm. iso lastenhoitohuone, joka oli tosin remontin takia toistaiseksi suljettu (tästä lisää juttua myöhemmin), sekä leikkihuone Mini-Ratina. Shoppailutaukoa kaipaavat lapset voi siis tuoda nauttimaan ja rentoutumaan leikin huumasta värikkääseen tilaan. Täällä järjestetään kesäajalla jopa lapsiparkkitoimintaa.

Toinen Ratinan lastenhoitohuoneista sijaitsi 1. kerroksessa ja se oli siisti ja varustelultaan oikein toimiva. Ainoastaan pottaa emme löytäneet. Itse en enää imetä eikä lapseni tarvitse suojaisaa ruokailunurkkausta, mutta tämän hoitohuoneen isoihin pyöriviin nojatuoleihin olisin siitä huolimatta helposti voinut uppoutua lepäilemään hetkeksi, jos aika olisi vaan riittänyt. Nyt hyödynsimme lasten päiväuniajan pikaisten alelöytöjen tekemiseen ja kahvien nauttimiseen Koskipuistossa.

Toiseksi ulkoilukohteeksi valikoitui tällä kertaa Tallipiha, jonka leikkipuistossa kioski- ja kiipeilyleikit saivat aikaan riemun kiljahduksia. Välipalaeväät nautittiin näppärästi puiston penkeillä. Idyllisessä pihapiirissä pääsi myös kahvittelemaan, tekemään kirpputoriostoksia ja ihastelemaan mm. kanoja sekä ponia. Hoitohuonetta ei suloisesta Tallipihan Cafesta löytynyt, mutta supistajalla varustettu pieni wc sai toimia hätätapauksessa pyllynpesupaikkana.

Potentiaalisena vierailukohteena ollut Särkänniemi ja sen hoitohuoneet jäivät vielä odottamaan seuraavaa reissua. Myös mm. lasten kulttuurikeskus Rulla, Tiitiäisen Satupuisto, Liikennepuisto ja erilaiset museot ovat varmasti tulevaisuuden vierailulistallamme. Onneksi kesä on vasta alussa ja junat kulkevat, sillä Tampere todella hurmasi tämän turistimutsin!

– Kati

Kannattaa lukea myös

Kommentit

Kommentoi