Vieraskynä

Vieraskynä – Kohteessa: Pienen palonsammuttajan unelmakohde

10.06.2018

Pieni pallontallaajamme täyttää pian 2 vuotta. Viimeiset puoli vuotta yksi hänen sanavaraston tärkeimmistä jutuista on ollut “piipaa piipaa”. Kun itse en vielä moneen hetkeen kuule mitään ihmeellistä, mutta näen poikani jähmettyneen kuuntelemaan jotain, arvaan, että kohta varmaan kuuluu “piipaa piipaa”. Se kuuluu sekä lähestyvästä hälytysajoneuvosta, että poikani suusta. Mikäpä olisikaan siis mieluisampi yllätys tulevaa synttärisankaria ajatellen kuin viedä hänet katsomaan paloautoja. Ja mikäpä olisikaan upeampi kohde kuin Korkeavuorenkadun Palomuseo Helsingissä.

Palomuseon yhteydessä on myös toimiva pelastusasema. Kohteen arkkitehtuuri on upea ja se luo myös museolle mahtavat puitteet. Sen on suunnitellut arkkitehti Theodor Höijer ja se on valmistunut 1891. Tämä paloasema onkin pohjoismaiden toiseksi vanhin yhä toiminnassa oleva.

Heti sisään astuessamme meidät ottaa vastaan museonhoitaja Jari Auvinen, joka on kyllä työlleen omistautunut. Hän on erittäin iloinen, huomaavainen ja asiansa osaava. Asiansa osaava siksi, koska hän on hoitanut museota jo 30 vuotta ja on ollut myös itse sitä rakentamassa nykyiseen muotoonsa. Hän tietää pienimmätkin yksityiskohdat ja osaa kertoa upeita tarinoita kohteesta ja museoesineistä.

Kohteessa liikkuessa on kyllä pakko huomata myös siellä vallitseva siisteys ja järjestys. Hetken kierreltyämme ainakin näin äiti-ihmisen silmään iskee heti, että: wow, ompa täällä siistiä joka puolella! Siihen museonhoitaja Jari tokaisee, että toista se oli 70-luvulla. Hän kyllä teettäisi tänne vielä suursiivouksen.

Meitä “onnistaa” myös niin, että vierailumme alussa tulee hälytys ja Jari vie meidät katsomaan, kun paloauto lähtee suorittamaan tehtävää. Voi sitä riemua! Pieni palomiehemme hokee jopa, että “Mennään, mennään!”. Se tarkoittaa, että nyt pitäisi päästä myös itse kyytiin ja hälytysajolle mukaan.

Museo on täynnä erikokoisia ja -näköisiä hälytysajoneuvoja ja pieni palonsammuttajamme jaksaakin kiertää koko näyttelyn osoittaen koko ajan jotain ja hokien piipaapiipaata. Kohteen kierrettyämme juttelemme vielä hetken Jarin kanssa ja kuuntelemme lisää tarinoita kohteesta ja sen esineistä sekä nautimme hieman reissuvälipalaa. Tiesitkö muuten, että asemalta löytyy 42-metrinen torni, josta voi nähdä kirkkaalla säällä Tallinnaan asti!

Seikkailun jälkeen on hyvä vaihtaa vielä vaippa kotimatkaa varten ja se onnistuu hyvin laadukkaan kotimaisen hoitotason avulla. Tämän hoitotason on valmistanut Nokian Vaneritarvike Oy, joka valmistaa tuotteita mm. päiväkodeille. Siinä painoraja on 50 kg, joten isompaakin lasta voi hyvin hoitaa sen päällä. Hoitohuoneessa on myös kohteeseen sopivia tauluja, joka tuo kyllä viimeistellyn fiiliksen sinnekin.

Museo on vielä auki hetken, mutta jää kesätauolle 21.6-25.8.2018. Tarkempia tietoja museosta löydät: https://www.hel.fi/pela/fi/esittely/palomuseo/palomuseo. Mukaan kannattaa varata käteistä ainakin tuon sisäänpääsymaksun verran, mutta myös kenties tuliaisiin kotiin viemiseksi. Tämän kohteen löydät myös meidän sivustoltamme.

Kiitos museohoitaja Jari ja Korkeavuorenkadun palomuseo ikimuistoisesta hetkestä pienelle synttärisankarillemme!

– Birgitta & Alvar

Kannattaa lukea myös

Kommentit

Kommentoi